Romanian Traditional

Ciulama de găină

Ciulamaua de găină este o rețetă de lux, gătită la diverse ocazii, preparată prin alăturarea unei găini grase  unui sos de smântână cremos, rezultând un fel delicios, asezonat cu verdeață; in final se gătește o mâncare simplă și plină de savoare.

Ingrediente:

O găină de țară, curățată bine, 500 ml de smântână grasă, 3-4 linguri de făină albă, pătrunjel și/sau mărar tocat fin, apă, sare, piper și nucșoară rasă, unt și ulei pentru sos, 3-4 căței de usturoi.

Mod de preparare:

1. Se pune la fiert găina în apă, se lasă la fiert până când intră furculița în carne cu ușurință. Acest proces poate dura mai mult sau mai puțin, depinde de rasa găinii și de vârsta sa. Se taie și se porționează carnea în bucăți mari după ce s-a fiert. Se lasă deoparte acoperită.

2. Se pune într-o cratiță o lingură de unt și una de ulei și se prăjește făina amestecându-se mereu până devine aurie 5 minute, apoi se adaugă smântâna grasă diluată cu un polonic din zeama unde a fiert găina și se dă un clocot; se adaugă carnea tăiată în bucăți în sos. Se lasă să dea încă un clocot 5-7 minute pentru a se combina gusturile.

3. Se prăjesc cățeii de usturoi zdrobiți bine în puțin ulei până vor deveni aurii, se varsă tigaia cu tot cu ulei peste ciulamaua de găină.

4. Se taie verdeața deasupra și se servește caldă cu mămăligă fierbinte, după plac. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *