Romanian Traditional

Borșul de sfeclă cu smântână

Borșurile, dar mai ales cel de sfeclă, sunt zeamuri iubite, gătite mai ales iarna, care se servesc cu vestita smântână grasă, prezentă în aproape toate rețetele locului. Borșul de sfeclă este rețeta care se află des pe masa bucovinenilor și a oaspeților lor. Grasă, acră, colorată și plină de vitamine, se prepară ușor și este delicioasă.

Ingrediente:

1-2 sfecle roșii, 1/2 litru borș de tărâțe (se poate înlocui în lipsă cu oțet, moare de varză, zeamă de lămâie), 4-5 cartofi mijlocii, 1 morcov, 1 rădăcina pătrunjel sau o bucată de țelină, 1 ceapă, 1 legătură de pătrunjel, 4 linguri de ulei, sare, smântână grasă, după gust, ceapă roșie pentru servit (opțional).

Mod de preparare:

1. Sfecla curățată se dă pe răzătoarea cu găuri mari sau se taie cuburi, apoi împreună cu borșul se pune la fiert cam 15 minute. În loc de borș se poate folosi moare de varză sau o linguriță de oțet sau zeama de la o lămâie mai mare. Doar astfel se păstrează culoarea roșie a sfeclei în ciorbă; dacă o vom fierbe doar în apă și sare își va pierde din culoarea frumoasă. 

2. Într-o oală se pun la fiert 2l apă și cartofii tăiați cubulețe, apoi se adaugă celelalte legume tăiate cubulețe mici precum și ceapa călită ușor în lingura de ulei. Se adaugă sare și piper. Când sunt fierte legumele și lichidul a scăzut adăugăm și sfecla fiartă cu tot cu zeama în care a fiert. Se mai dau câteva clocote ca gusturile să se îmbine. Se poate orna cu pătrunjel verde tocat.

3. Se servește cu smântână grasă deasupra și ceapă roșie alături pentru cine dorește. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *