Julfa este un alt desert ritualic care se gătește la Crăciun, odată cu sărbătoarea Nașterii lui Hristos. Prăjitura simplă, rotundă, ca un tort, cu blatul din făină și apă, iar umplutura din spumă de semințe de cânepă decorticată, reprezenta luxul unei familii obișnuite de români moldoveni care acum un secol sărbătorea sărbatoarea sfântă a Crăciunului. În zilele noastre mult mai rar folosită cânepa decorticată este înlocuită cu nuca pisată. Gustul diferă, dar este mult mai acceptat acum când semințele de cânepă decorticată nu sunt chiar la îndemână, mulți dintre noi nefiind familiari cu gustul său. În prezentare am folosit semințele de cânepă decorticată, astfel prăjitura fiind mai gustoasă și mai apropiată de gustul original al copilăriei unora dintre noi.

Ingredients:
Pentru blat: 300 gr de făină, 150-200 ml de apă, 1 lingură de ulei, un praf de sare, pentru sirop: 400 ml de apă cu 250 gr de miere sau zahăr, pentru umplutură: 500 gr de semințe decorticate de cânepă, 250 gr de zahăr, apă fierbinte
Mod de preparare:
2. Se încinge o tigaie de fontă în care se coc aceste foi subțiri cu foarte puțin ulei. Ele se vor usca și se vor lasa de pe o zi pe alta pe un blat ca să devină crocante.
3. Se face siropul din apă caldă și miere la rece sau apă și zahăr, fierte împreună 10 minute.
4. Se face julfa care este de fapt o spumă de lapte de cânepă. Se toacă semințele de cânepă la mixer, apoi se toarnă apă fierbinte cu o lingură de zahăr peste ele. Se poate băga mixerul de mână în lichid ca să se amestece totul mai bine și pentru a ieși mai mult așa zis lapte. Se strecoară acest lichid. Se pune acest lapte la foc mic din nou și se adună spuma care se formează când dă în clocot deasupra într-un vas sau un castron. Spuma se amestecă cu restul de zahăr ca să se obțină un amestec omogen dulce.
5. Se pune o foaie uscată de blat pe un platou, se insiropează cu grijă cu sirop și se unge cu julfa amestecată în prealabil cu zahăr, se adaugă următoarea foaie peste prima și tot asa unele peste altele ca un tort. Acum mai nou, se aromează umplutura cu vanilie, coajă de lămâie sau rom, însă gustul original este cel fără arome, un neegalat gust de cânepă.
