Journey Through the Romanian Traditional Cuisine p18

Cartea

Cartea pe care o propun în această variantă se adresează străinilor sau celor nevorbitori de limba română cât și celor interesați de gastronomia românească tradițională și este un deziderat care a fost creat timp de doi ani prin colectarea unor rețete originale de la gospodinele noastre, este o carte care explică simplu, pas cu pas etapele preparării felului respectiv.

Rețetele fiind grupate pe regiuni istorice, va fi mai ușor pentru călătorul însetat de cunoaștere să afle ce este în farfurie când va poposi pe acele meleaguri pentru că gastronomia românească este un tot unitar cu mici variațiuni locale și influențe regionale diverse. Sper ca răsfoitul cărții să vă poarte printre delicioasele preparate din frumoasa Românie și să vă delecteze cu asocieri de ingrediente inedite.

IMG_1937

Motivație

Pentru străinii care vizitează România și care printre popasurile la pensiunile din țară îndrăgesc felurile noastre tradiționale și doresc să încerce rețetele gustate, acestea sunt descrise explicit, pas cu pas și se încearcă apropierea de gustul preparatului original. Regiunile din România au rețete asemănătoare, uneori identice, mici cantități de ingrediente locale și tehnicile de preparare făcând diferența. Aflată la intersecția vestului cu estul, România prin bucatele sale tradiționale reflectă influențele acestora și aduce originalitate prin arome și gusturi specifice, prin îmbinări originale de ingrediente create de gospodine inspirate.

Fete

Inspirație

Bunicile mele găteau simplu, gustos și de sezon. Cu ceea ce aveau în curte sau cumpărau din piață creau feluri de bucate care au devenit în timp piese de rezistență ale copilăriei mele. Recrearea acestor rețete a fost cea mai mare provocare care a menținut cercetarea și gruparea acestora pe regiuni istorice pentru că una dintre aceste fantastice bunici este o bucovineancă harnică căsătorită în Moldova, iar cealaltă din partea tatălui s-a refugiat din Cernăuți în Muntenia și s-a căsătorit cu un dobrogean după primul război mondial.

Despre mine
Liliana Moisan
Suceveancă de origine, călătoare în lumea largă și mereu interesată de diversitate, am reușit să pun cap la cap mai multe profesii și ocupații, fiind mereu provocată să ma adaptez. De aceea când nu citesc, gătesc, meditez, scriu sau răspund la telefon mă concentrez asupra a ceea ce pot face pentru a fi de folos comunității, pentru a returna ceea ce mi-a oferit. Astfel de-a lungul timpului am publicat ,,Bucătăria arabă” și ,,Bucataria chinezească” la Editura de Buzunar care s-au epuizat rapid.
M-am născut într-un timp în care oamenii se țineau de promisiuni și prima femeie cosmonaut a zburat solitar pe orbita pământului la bordul navei spațiale Vostok 6, adică în 1963. Am studiat ingineria textilă și am completat cu designul vestimentar și tot timpul am mai completat câte ceva, vocații sau ocupații: profesor, instructor, director, meditator, voluntar, advertiser, designer, blogger, contabil, editor culinar. Am tot învățat câte ceva de la toți începând de la copiii mei, de la prietenii dragi însoțitori în viață, de la familia care mi-a dat bune și rele, de la orașul Suceava în care m-am hrănit cu istoria sa bogată, de la căderile și urcările mele, din amarul eșecului sau din bucuria succesului.
IMG_2026
IMG_1977