Romanian Traditional

Chiroști

Chiroștile sau colțunașii cu umpluturi diverse, fierte și apoi servite cu smântână grasă, cum altfel să fie? Doar suntem în Moldova…Un aluat simplu din care se taie cercuri care apoi se vor îndoi peste umplutură, acestea sunt chiroștile care vor face deliciul cinei de seară. Din nou avem umpluturi dulci sau sărate: brânză dulce sau sărată de oi/vacă, gem sau dulceață, cartofi și afumătură, carne tocată sau ciuperci. 

Ingrediente:

 

aluatul pentru varianta sărată 500 g făină, 2 ouă, 2-3 linguri de ulei, 200 ml de apă, umplutura: 1 ceapă mică2 căni de apă, ulei si untură pentru prăjit, 2 cartofi fierți nu prea mari (opțional), 100 g  carne afumată (opțional), sare și piper, pentru servit: 100 gr de unt și câteva linguri de smântână, o lingură de pesmet (opțional).

Mod de preparare:

1. Din faină, ouă, sare și apă se prepara o coca care se lasă la odihnă 30 de minute, apoi se întinde cu sucitorul o foaie, se taie cu un pahar cerculețe cu diametrul de  5-7 cm. 

2. Cartofii se fierb în apă cu sare, se curăță, se dau prin mașina de tocat. Dacă nu se dorește a se pune cartofi se sare peste această etapă și se continuă cu prepararea umpluturii din carnea afumată care se toacă mărunt, se prăjește în ulei, se adaugă ceapa tocată și împreună se lasă la foc mic câteva minute. Se dau prin mașina de tocat și se toarnă peste cartofi, dacă s-au folosit la rețetă; dacă nu se folosesc cartofii, se amestecă bine carnea și se condimentează cu sare și piper. 

3. Cu aceasta compoziție se umplu colțunașii: pe  cerculețe se pune o linguriță de umplutură în mijloc, se îndoaie la jumătate cercul și se lipesc bine marginile; 

4. Se pune o oală cu apă și sare și se se fierb 5-6 minute, până se ridică la suprafață. Se scot cu paleta într-un vas unde se pune unt topit. Se servesc calzi și se presară cu pesmet și smântână (opțional). 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *